lørdag 5. november 2011

Norge i farger, fra 1910!



Kjøpte en fantastisk bok i går. Norge i farger, slik det så ut i 1910. Ja, 1910! Ikke klar over at det fantes fargebilder så tidlig? Nei, det gjorde knapt det. Det var omtrent da den første brukbare teknikken for fargebilder ble vanlig. 
Kornene i potetmel(!) ble farget i basisfargene rødt, grønt og blått, og fordelt jevnt utover en fotoplate. Filmen ble fremkalt som et lysbilde, og med fargemosaikken fremdeles intakt, ble det som et fargelysbilde. 
Det var en dyr og krevende teknikk. Motivene og kameraet måtte stå i ro, og fotografen måtte vite hva han drev med. Så det er få slike bilder, men mange nok. Google “autochrome” og se f.eks. russland fra tiden før revolusjonen, i farger! 
Det finnes fargebilder fra Norge litt før dette. Men denne boken gjengir trolig den første store samlingen av fargebilder fra Norge. En eksentrisk franskmann hadde funnet sitt livsverk. Han ville reise jorden rundt og dokumentere hvordan “jordens overflate” så ut ved starten av et nytt århundre. 
Det skjedde i en blanding av idealisme og pessimisme. Han ville vise hvordan verden var før globalisering og modernisering fjernet folkene fra deres opprinnelige levemåte, og før krigene for alvor ødela verden. 
1910 er veldig lenge siden. Det meste som har gjort landet og verden til det vi kjenner i dag, har skjedd siden. Samtidig er det ikke lenge siden. Min morfar ble født i 1891, han var 19 år da disse bildene ble tatt. Denne blandingen av nært og fjernt blir jeg aldri ferdig med. 
Det finnes masse svart-hvitt-bilder fra samme periode. Men med fargebildene dumper jeg rett inn i øyeblikket, som f.eks. bildet fra en fjell-støl. Kveldslyset ligger klart og gulaktig over det steinete landskapet, slik det er umulig å beskrive uten å se det, - eller gjennom et fargebilde. De første bildene av kveldslyset i fjellet, lenge før noen har tenkt at fargebilder var mulig…
Landet virker sprøtt og skjørt når det kommer så nært. Ingen asfalt, lite av vår tids infrastruktur, stort sett trebygninger. Masse tegn på manuelt arbeid, høystakker så langt øyet kan se. Blir ikke helt klok på det, er det nært eller fjernt? I alle fall er det 101 år siden. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar